Hantverket

Jag har lärt mig grunderna i tovning för 20år sedan, när jag var bosatt i ångermanland, där tovning var en gammal hantverkstradition.Under de senaste 10 åren har intresset för tovning växt lavinartat och även blivit en del av textilundervisningen i skolan på många ställen. Nya tekniker och möjligheter att använda tovat material på nya områden växer fram. Även tovade konstföremål blir allt vanligare.

Till en början använde jag mig av den traditionella "gnuggmetoden" när jag tovade och i vissa sammanhang är den att föredra som tex vid tovning av "tovesockar". Sen kom rullmetoden som är enorm arbetsbesparande och gör det möjligt att tillverka större ytor med jämn struktur. Torrtovning med nål gör det möjlig att "skulptera " i ull och teknikerna att få till figurer med små och utstuderade detaljer är många. Nuno-tovning, att tova ihop tyg med ull och sedan använda resultatet att sy kläder av, göra sjalar och inredningsdetaljer är ytterligare en variant av tovning.

För att kunna börja arbeta med tovningen behövs lämplig ull till olika produkter. Ullen bör vara kardad i förväg vilket annars är en tidsödande syssla. Hos mig kan Du få hjälp både med att hitta rätt ull till rätt produkt samt att få den ull du vill ha kardad. Jag har ett brett sortiment av egenproducerad ull.

Välkommen

Välkommen till www.gisslause.se.

Facebook

Nyhetsbrev

Länkar