Våra får
På gotland kallas de vuxna fåren för lamm och ungarna förstås för lammungar. I fortsättningen menar jag vuxna djur när jag i texten skriver lamm. I Mars-April lammar de flesta tackorna och någon månad senare släpps dom ut på sommarbete. Innan dess ska tackorna klippas och både tackor och lammungar får insektsmedel på ryggen för att slippa fästingar och andra blodsugare. Eftersom lamm är könsmogna vid fem månaders ålder brukar jag skilja lammungarn från tackorna och bagglammen från tacklammen (gimmrar på gotl.) senast vid fyra mån ålder.
Under sommaren håller jag ett öga på vilka lammungar som skall sparas till avel, vilket för mig handlar om färger och ullkvalitet. Tillväxt är en annan viktig faktor som också spelar in. Lammens naturliga brunst kan variera från aug till dec. För att styra tiden för lammning skils baggen ifrån tackorna i god tid och får komma tillbaka i slutet av nov. På Gisslause är ull och skinnfällar av stor vikt och köttproduktionen kommer i andra hand.
Gotlandsfåret, med sina gråa silverlockar ger en fantastisk ull att arbeta med och vackra användbara skinn
Ryafåret, tillhör de gamla svenska lant- raserna och har lång, glänsande och vågig ull.
Norsk spelsau påminner om ryafåret men är lättare i kroppen och hos mig är spelsaufåren chokladbruna.
Finullsfåret har den allra mjukaste ullen, underbar att arbeta med och vars skinnfällar är perfekta till " babyskinn". Finullsfåret hör också till gruppen svenska lantraser.
Gutefåret är det senaste tillskottet på gården och är Gotlands egen fårras. Både tackor och baggar har horn.